Har ni sett hänglåset?

Vad betyder egentligen symbolen med hänglåset uppe i vänstra hörnet i webbläsarens adressrad? Och varför står det ofta “inte säker” istället för symbolen med hänglåset?Ni har väl alla sett den där konstiga början innan domännamnet… HTTP:// eller HTTPS://. Det är S:et i slutet som jag ska försöka förklara.

HTTPS står för: Hypertext Transfer Protocol Secure och det är där säkerheten kommer in i bilden. HTTPS använder något som heter Secure Socket Layer-certifikat - SSL.

SSL krypterar all information som skickas mellan servern där hemsidan är lagrad och webbläsaren som besökaren använder. Anledningen att det är viktigt att skydda den informationen är att utan SSL är det relativt lätt för någon att fånga upp trafiken som skickas mellan servern och besökarens webbläsare.

Varför ska man skydda den informationen då?

Så fort besökaren ska mata någon slags information i t ex kontaktformulär på hemsidan, bör anslutningen vara krypterad så ingen obehörig kan snappa upp trafiken mellan besökarens webbläsare och servern hemsidan ligger på. Och ännu värre är att man kan stjäla kreditkortsinformation om ni har en webbshop.

Att ha en säker hemsida gör att besökarna kan känna sig trygga hos er och att ni uppfattas som ett professionellt företag. Google också meddelat att om man byter från HTTP till HTTPS så förbättras sökresultaten drastiskt.

Eftersom Svedin Media levererar säkra, snabba och tillgängliga hemsidor så ingår självklart SSL-certifikat till alla våra hemsidor.

Så om ni inte redan har uppdaterat er hemsida till “HTTPS” så är det bara att höra av er till oss så flyttar vi över hemsidan till oss och låser hänglåset åt er.