Hitta den perfekta musen

Ni som sitter och jobbar vid en dator hela dagarna vet alla hur ont i handleden, axlarna och nacken man kan få efter en lång arbetsdag. Det finns massor av idéer om olika former och funktioner på musen för att förhindra arbetsskador. Mitt första tips för att förebygga ”musarm” är kortkommandon.

Med hjälp av kortkommandon kan du lätt minska klickandet väsentligt. Tyvärr ser jag allt för ofta personer som inte ens använder kommandon för att klippa och klistra. Jag försöker att lära mig ett nytt kortkommando i veckan och blir alltid lika lycklig när jag upptäcker ett nytt kommando som gör att jag inte behöver lyfta fingrarna från tangentbordet.

Själv pendlar jag mellan att använda Apples trackpad och mus men gillar också Logitechs MX-3. Fördelen med Apples mus är att det är enkelt att förminska och förstora i Adobes program, option (alt) + skrolla upp eller ner). Nackdelen är att Apple mouse är lite väl platt. En annan konstig grej med Apples mus är att accelerationen är väldigt långsam även om man ställer in den på max. Som tur är går det att fixa till med en liten specialare i terminalen. Instruktoner här: https://discussions.apple.com/thread/6621331 (här föreslår dom att ändra till 5.0 men jag föreslår 7.0).

Till sist några generella kortkommandon jag använder ofta och detta gäller enbart för Mac:

  • Command + Shift + i = Skriv nytt mail förutsatt att ni använder Apple mail
  • Command + Shift + 4 = Skärmavbild där du själv markerar del av skärmen genom att vänsterklicka och dra över området.
  • Option + Delete = Ta bort hela det senaste ordet du skrev
  • Control + Tab = Hoppa mellan öppna flikar i webbläsaren
  • Control + Command + Mellanslag = Öppnar smileys 👍🏼

Fortsätt utforska kortkommandon och lägg lite energi på att hitta den bästa musen för dig.
Släpp ner axlarna och sluta klicka!