Introduktion till distansföretagande och digitalbloggen

Jag startade mitt företag med målsättningen att kunna jobba helt på distans, utan att ha någon fast arbetsplats eller kunder inom ett specifikt område. Idag har den ambitionen blivit verklighet. Men hur ser den verkligheten ut egentligen? Vilka utmaningar finns och hur kan en på bästa sätt förhålla sig till ett helt fritt och självstyrt arbetsliv?

Mina arbetsplatser delas upp mellan hemmakontoren i Umeå och Kittelfjäll. Umeå är basen där vi bor i en lägenhet med fem rum varav ett är mitt kontor. Under vinterhalvåret tillbringar jag stora delar av tiden i vår stuga i Kittelfjäll där jag också inrett ett kontor på loftet. Planen är att inom några år tillbringa hela vintrarna i Kittelfjäll och även skriva mig och flytta företagets säte dit.

Hur ser arbetsdagarna ut?

Jag kliver upp kl. 06:10 alla vardagar och börjar jobba kl. 07:00. Arbetsdagen börjar med att gå igenom och se över alla Facebookkampanjer som jag sköter till mina kunder. Därefter kollar jag igenom SEO (sökmotoroptimering) och statistik för kunder som har den tjänsten. Därefter börjar det parallella arbetet med att svara på mail och att beta av Trellolistan. Trello är ett att-göra-verktyg dit jag vidarebefodrar all e-post från kunder och sorterar i olika prioritering. Under dagen tar jag alltid ett par långa promenader med vår hund som också alltid finns vid min sida på kontoret.

Vilka är mina kunder?

En av mina största kunder är företaget Fastighetsmedia i Ljusdal AB som jobbar med tidningar och digital marknadsföring som riktar sig mot fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Här är mitt uppdrag att göra annonser och layout samt tryckfärdiga tidningar. Fastighetsmedia anlitar mig också för att göra Facebookkampanjer åt deras kunder och övrigt designjobb. Vad som också tar upp en stor del av mina dagar är arbetet med företaget Moln8 AB som jag driver tillsammans med Jan Östlund. Här jobbar vi med webbdesign och vårt egenutvecklade publiceringsverktyg. Den senaste tiden har det varit mycket fokus på en ny version av publiceringsverktyget som ska lanseras inom några veckor som det ser ut nu. I övrigt jobbar jag med en mängd kunder som jag hjälper med marknadsföring och affärsutveckling löpande. Ett par av mina kunder finns i Umeå men den stora massan är utspridd över hela Sverige.

Verktyg och teknik?

Jag kommer från Norrland och tycker inte om att trängas, därför gillar jag också många skärmar. Två stora 4k skärmar tillsammans med min MacBook Pro och en iPad med penna för att rita på gör att jag kan hålla koll på mail, Facebookannonsering och tidningsproduktion samtidigt. Allt arbetsmaterial och kundmappar lagrar jag i Google Drive där jag använder hela G Suite slaviskt ;). Nu under senare tid har jag dock börjat använda Share Point och Teams till en del av arbetet eftersom tidningsproduktionen bytt till Microsoft (suck).

Till allt grafiskt- och designarbete använder jag Adobe Indesign, Illustrator, Xd och Photoshop. För att snabbt kunna göra film till sociala medier använder jag Final Cut Pro som jag tycker är snabbare till det syftet än Adobes motsvarighet. När det gäller bokföring så använder jag dooer.com som är en modern och en helt digital tjänst som tar hand om allt från löpande bokföring till löner, offerter och fakturering. Dessutom finns en app till telefonen där man kan sköta allt i farten också. Jag har drivit företag under största delen av mitt liv och kan verkligen rekommendera Dooer som gör vardagen enklare för mig som småföretagare.

Det här var en introduktion till mitt liv där jag driver företag på distans och helt digitalt. Jag kommer att löpande berätta mer om detta blandat med artiklar om digital marknadsföring. Hoppas du vill fortsätta följa utvecklingen av mitt företag Svedin Media AB.

Läs mer om digital marknadsföring här...