När är det dags för en ny hemsida?

Börjar din webbplats kännas långsam och känns den inte lika fräsch som för ett antal år sedan?  När är det egentligen dags att göra om hemsidan och innebär det att allt behöver göras om? Det enkla svaret är att det beror på…

Om webbplatsen har några år på nacken, börjar bli långsam och känns ”stökig” kan det vara läge att städa upp webbplatsen. Det behöver inte vara ett så stort projekt som många befarar. Jag brukar ibland jämföra det med att storstäda och möblera om i bostaden eller flytta till in i en nyrenoverad bostad. Om det inte är en jättestor webbplats med väldigt många sidor är det enklast att börja om från början med en ny ”installation”. Det innebär att man sätter upp en ny hemsida och flyttar över texter och bilder till den nya webbplatsen.

Många som vill ha en ny webbplats fokuserar allt för mycket på design och glömmer bort innehållet. Utan bra bilder (filmer) och texter är det svårt att designa en bra webbplats. Så mitt råd är att investera i bra bilder. Att anlita en fotograf och skribent för att ta fram bra texter och bilder kontinuerligt är bland dom bästa investeringar ett företag kan göra. Med bra innehåll blir det enkelt att göra en snygg webbplats. Ni slipper också fastna i designfällan där fokus blir på effekter på webbplatsen för att dölja det faktum att innehållet är dåligt. Mycket effekter på webbplatsen brukar ofta innebära att den blir långsam och svårnavigerad.

Checklista för en bra webbplats:

  • Snabb
  • Användarvänlig
  • Bra egna bilder och texter
  • Responsiv (mobilanpassad)
  • Anpassad för målgruppen
  • Tydlig beskrivning av erbjudande
  • Enkelt att hitta kontaktuppgifter

Det finns många fler viktiga punkter att tänka på men om webbplatsen uppfyller ovanstående brukar övrigt vara lättfixat. 

Några fler tips. Tänk på att anlita en webbyrå som tar löpande ansvar för er hemsida och sköter säkerhetsuppdateringar, webbhotell, SSL-certifikat mm. Utan löpande underhåll kommer webbplatsen garanterat att bli långsam relativt snabbt och dessutom är risken stor att den blir ”kapad” om den är gjord med WordPress.

Om du funderar på en ny webbplats så hjälper vi dig gärna. Svedin Media tar ett helhetsansvar för webbplatsen och hjälper dig med löpande uppdateringar och innehåll. Vi är delägare i webbyrån Moln8 som i dagsläget har ett par hundra företag som kunder. Läs mer om Moln8 här >>