Vad är inbound marketing och är det något för mig?

Inbound Marketing handlar om att skapa innehåll som har en positiv inverkan på människor och ditt företag. Du lockar intresserade besökare till din hemsida eller blogg med intressant innehåll som skapar förtroende för dig och ditt företag. När besökarna kommer till din hemsida försöker du få dem att upptäcka ditt erbjudande genom Call to Action, chat eller olika typer av erbjudanden.

Till skillnad från outbound marketing behöver man inte kämpa för kundernas uppmärksamhet på samma sätt när man jobbar med Inbound Marketing. Exempel på Outbound marketing kan vara annonser i tidningar, nyhetsbrev eller radioreklam. Den typen av reklam bygger på att man kämpar för att få uppmärksamhet genom att ”skrika” ut sitt erbjudande. Outbound marketing är det de flesta känner igen som vanlig reklam och det var länge ett marknadsföringssätt som fungerade bra. Till viss grad fungerar det även idag men det blir allt svårare att lyckas få potentiella kunders uppmärksamhet. Under nästan hela vår vakna tid blir vi utsatta för reklam från företag som försöker sälja sina produkter eller tjänster och det gör att de flesta konsumenter inte orkar eller är mottagliga för budskapen.

Inbound Marketing bygger på att du på ett ärligt sätt försöker hjälpa människor med deras problem.
Dina tjänster eller produkter blir ett verktyg som gör människors vardag bättre eller deras professionella liv enklare och mer effektivt. Utmaningen med Inbound Marketing är att det tar längre tid och ger inte utdelning lika direkt som en lyckad reklamkampanj. Men när man väl kommit igång så blir det en mycket mer effektiv och framförallt billigare marknadsföring. Jag ska förklara hur…

Som sagt bygger Inbound Marketing till stor del på att skapa förtroende för ditt företag genom att t.ex. skapa innehåll som hjälper människor att lösa ett bekymmer eller lära sig något nytt. Du skriver en riktigt bra artikel om tex. det bästa och billigaste sättet att renovera ett badrum. Du beskriver fördelar med olika materialval och vad man ska tänka på om man bor i en lägenhet eller en äldre villa. Om det är en riktigt bra artikel du skrivit kommer den att spridas till många som funderar på att renovera badrummet. Dessutom kanske någon delar den i ett forum eller på Facebook vilket gör att den tillslut får riktigt stor spridning. När någon senare söker på Google för tips om badrumsrenovering så är chansen stor att de stöter på din artikel eftersom Googles algoritmer premierar innehåll som länkas till, sprids och framförallt har ett relevant innehåll. När sedan någon av personerna som läst artikeln ska renovera badrummet är det mycket troligt att de anlitar din VVS firma. Artikeln om att renovera badrum blir därmed en reklamkampanj som inte bara är gratis, dessutom kan det bli en reklamkampanj som håller flera år.