Engagera dina kunder med en blogg
Att ha en webbplats som kontinuerligt uppdateras med nyheter, kundreferenser eller blogginlägg är både bra för sökmotoroptimering (SEO) och för att inspirera och engagera befintliga och nya kunder. Så här kan det se ut när vi skriver ett blogginlägg.
BLOGGINLÄGG FÖR SJÄLEVADS EL
Sänk kostnaderna för belysningen med enkla medel
Med hjälp av enkla medel kan kostnaderna för belysningen i en fastighet minska med upp till 80 procent - utan att göra avkall på säkerheten eller tryggheten.
Belysningen i privata, offentliga och kommersiella fastigheter står för en stor del av den globala energianvändningen. Genom styrd belysning får en fastighet både en flexibel och energieffektiv belysning som kan minska kostnaderna med upp till 80 procent - utan att göra avkall på vare sig säkerhet eller trygghet. Läs mer om hur rörelsedetektorer, skymningsreläer och dimrar kan sätta stopp för en onödig energianvändning.
Rörelsedetektorer
Att styra belysningen med en rörelsedetektor innebär att sensorn känner av när någon rör sig i dess avkänningsområde och tänder belysningen. Rörelsedetektor passar till exempel i trapphus, källare och vid garageuppfarter eller soprum. Det är viktigt att regelbundet rengöra både armaturen och sensorn och att se till att den är korrekt inställd för att den ska fungera så bra som möjligt. Tänk också på att vissa lampor inte passar till rörelsedetektorer eftersom de åldras i förtid om det blir många tändningar och släckningar på kort tid.
Skymningsrelä
Ett skymningsrelä har en ljussensor som mäter ljuset utomhus. Det finns både skymningsrelä som kopplas till en eller flera utomhusbelysningar samt särskilda lampor med inbyggt relä. Principen är dock densamma att lampan tänds när det börjar skymma ute och släcks när det blir ljust. Till skillnad från en timer rättar sig skymningsreläet efter det rådande ljuset och inte efter särskilt inställda tider. Ett skymningsrelä passar till exempel att installera på husväggar, för att belysa skyltar eller till dekorativ belysning.
Dimmer
Om behovet av inomhusbelysning ändras under dygnet kan det vara en idé att installera en dimmer. Med en dimmer går det att kontrollera strömmen i en lampa och därmed justera ljusstyrkan. Dimmer passar till exempel på arbetsplatser, verkstäder eller ateljéer där ljusstyrkan har stor betydelse. Genom att dimra ned belysningen när behovet är mindre sparas både energi och pengar. Tänk på att köpa en dimmer som klarar låga effekter och en dimbar lampa som passar till. Det är också bra att välja lampor med kall färgtemperatur eftersom ljuset annars kan uppfattas som lite grådaskigt.
Val av lampa
Idag är både lågenergi- och halogenlampor på utdöende medan LED-lamporna går starkt framåt och dominerar marknaden. Det är framför allt den energisnåla tekniken som har gjort den så populär. En LED-lampa förbrukar cirka 10 procent mindre än en glödlampa vilket också gör att den håller längre. LED-lampor är också mindre känsliga för stötar och vibrationer. Tidigare valdes ofta lampa utifrån storleken på sockeln och antal watt. Dagens LED-lampor använder dock mindre energi för att ge lika mycket ljus och därför är det viktigt att istället titta på hur mycket ljus en lampa ger i lumen (lm).
Vill du veta mer om hur du kan energieffektivisera belysningen i din fastighet? Tveka inte att kontakta oss för rådgivning.>>>